E posibil ca pregătirea casei pentru sezonul rece să nu se afle pe lista ta de lucruri de făcut în viitorul apropiat. La urma urmei, fiecare dintre noi ar prefera să se bucure de culorile toamnei, prin parc, să adune castane și frunze, pentru a realiza aranjamente spectaculoase pentru amenajarea locuinței, sau, pur și simplu, să savureze un ceai, bucurându-se de ultimele raze puternice de soare. Însă, pregătirea locuinței pentru iarnă ar trebui să devină o prioritate, astfel încât să previi problemele casnice ce pot apărea în sezonul rece. Iată cum îți pregătești casa pentru iarnă.
În plus, dacă te preocupi din timp, vei observa că nu este nici prea complicat, nici prea costisitor să îți pregătești casa pentru iarnă, astfel încât tu și familia ta să fiți în siguranță.
Verifică sistemul de încălzire
Odată ce temperaturile încep să scadă, vei simți nevoia de a încălzi locuința. De aceea, este indicat să verifici, din timp, sistemul de încălzire, pentru a te asigura că vei avea parte de căldură suficientă toată iarna.
Dacă ai centrală termică, este important să verifici presiunea apei și a gazelor, să cureți filtrele, să aerisești caloriferele și, nu în ultimul rând, să verifici țevile și robineții. Pentru a obține cele mai bune rezultate, este bine ca verificările să fie făcute de un instalator autorizat.
De asemenea, dacă ai un șemineu, nu pierde din vedere faptul că verificarea coșului de fum este un pas pe care nu trebuie să îl sari, înainte de primul foc. O verificare amănunțită, realizată de un coșar, îți oferă siguranța că atât șemineul, cât și coșul de fum pot fi folosite în siguranță în timpul iernii. Blocajele la nivelul coșului ori depunerile de creozot (obținut în urma distilării gudroanelor de lemn) pot fi cauzele funcționării defectuoase a coșului de fum și, implicit, a șemineului. Mai mult, dacă există anumite probleme la nivelul coșului de fum, ia în calcul înlocuirea acestuia cu unul profesional. Sunt o mulțime de variante care vor răspunde cerințelor tale, unele dintre ele având și 25 de ani garanție.
Verifică exteriorul casei
Pentru a te bucura de confort pe tot parcursul iernii și pentru a nu plăti facturi mari la utilități, este indicat să rezolvi din timp problemele structurale ale casei. Verifică exteriorul casei, cât încă vremea îți permite să realizezi reparațiile în siguranță, și asigură-te că nu există hibe. De pildă, este bine să cercetezi dacă sunt plăci crăpate ori puncte de rugină pe acoperiș, dacă jgheaburile sunt desfundate ori dacă există țevi fisurate.
Totodată, este recomandat să izolezi țevile, pentru a evita pierderile de căldură, dar și pentru a evita înghețarea și spargerea acestora. Verifică, de asemenea, ușile și ferestrele și asigură-te că se închid ermetic. O izolare cât mai bună a casei înseamnă mai puțin consum de energie și mai mult confort.
Pregătește un kit de întreținere pentru iarna
Dacă nu vrei să fii luat prin surprindere de prima zăpadă sau primul îngheț, nu uita să îți pregătești, din timp, un kit de întreținere pentru iarnă, care te poate ajuta în cazul unor evenimente nefavorabile.
Pentru a îndepărta zăpada din jurul casei și din curte – mai ales dacă e vorba de o suprafață mare -, este util un plug de zăpadă. Totodată, o lopată ar trebui amplasată la îndemână. Nu în ultimul rând, un sac cu material antiderapant (sare și nisip) este util în cazul în care temperaturile sunt scăzute și se formează gheață pe trotuarele din curte.