Combustibil recomandat – lemne cu lungime de 45 cm si diametru de aproximativ 6-8 cm
Pentru un randament optim este indicată utilizarea lemnului foios: stejar, fag, lemn uscat, cu umiditate maxima de 22%. Lemnele trebuie sa fie depozitate in loc uscat timp de 1 an. Daca sunt folosite lemne cu umiditate peste normalul recomandat, vor exista depuneri mari pe cosul de fum iar randamentul focarului va scadea.
Focarul este conceput numai pentru arderea lemnului
Se interzice folosirea carbunilor, petrolului, benzenului, anvelopelor pentru automobile sau alte materiale care pot lua foc usor. Nu este permis sa ardeti reziduri de gospodarie, plastic, sticle, tesaturi ce dauneaza mediului inconjurator si creeaza riscuri de incendii datorita murdaririi si blocarii cosului.
Nu se recomandă nici folosirea bricheților din comert, de cele mai multe ori aceștia sunt produși din rășinoase și folosesc lianți ce pot distruge focarul și coșul de fum din cauza depunerilor excesive
La aprinderea initiala evitati folosirea hartiei sau cartonului. Cel mai bun rezultat il veti obtine cu brichete pentru aprins gratarul, care se aseaza pe gratarul focarului
Deasupra asezati lemne uscate, taiate marunt – lemn de pin, brad sau plop. La sfarsit puneti crengi mari sau lemne cu diametru cca. 3-5 cm. Aprindeti brichetele, lasati usa semineului putin crapata pana arde primul rand de lemne si semineul impreuna cu cosul de fum sa se amorseze. In cazurile in care aprinderea focului este dificila, lasati usa sau fereastra camerei usor deschisa pentru scurt timp. Cand focul se aprinde bine, alimentati cu 3-5 kg lemn (sau greutatea specificata de producator).
Va sfatuim sa asteptati pana cand lemnele au luat foc puternic si abia dupa aceea sa inchideti usa semineul. Functionarea semineului depinde foarte mult de conditiile atmosferice.
Este recomandată oxigenarea încăperii prin deschiderea unei ferestre la aprinderea folcului.
Pe parcursul anului trebuie efectuate doua curatari mecanice ale cosului de fum si semineului
Prima in timpulul sezonului de incalzire, a doua dupa terminarea sezonului. Aceste curatari sunt necesare pentru controlul efectiv al starii intregului sistem.